19-05-2017

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή
20 Δεκεμβρίου, 2016
Ετήσια Εκδήλωση Π.Σ.Ορφανίου
10 Αυγούστου, 2017

Τη Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στον χώρο του Πάρκου της Γενοκτονίας των Ποντίων Ορφανίου Καβάλας. Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθησαν τα μέλη του συλλόγου μας, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, καθώς επίσης μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας Νομού Καβάλας και βουλευτές του Νομού Καβάλας.

Αρχικά, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Πάτερ Αντώνιο και τον ψάλτη Κώστα Φωτιάδη. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορφανίου και όλων των φορέων μαζί πραγματοποιήθηκε από την κα. Λίτσα Ιωαννίδου.

Η κα. Παρθένα Ορφανίδου και ο Παναγιώτης Μαυρίδης μας είπαν Την πατρίδα μ’ έχασα (Στίχοι: Χρήστος Αντωνιάδης). Μας συγκίνησαν πολύ στην τελευταία στροφή τραγουδούσε και ο κόσμος που βρισκόταν στο μνημόσυνο. Η ανατριχίλα και η συγκίνησή ήταν αναπόφευκτη. Ευχαριστούμε την κα. Παρθένα και τον Παναγιώτη.

Η 12χρονη Μάρθα Ματζηρίδου επιλέχτηκε να μας διαβάσει τα Ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πρόθεση του Συλλόγου μας είναι: για να μην χαθεί η Ιστορία μας να μάθουμε εμείς οι μεγάλοι να ακούμε την Ιστορία από τα παιδιά. Αποτέλεσμα αυτής της θέσης είναι: να θυμούνται όλες οι γενιές τα μαρτύρια των προγόνων μας. Ευχαριστούμε την Μάρθα!

Ευχαριστούμε πολύ τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλος Θεόδωρος Που τίμησε με την παρουσία του τους 353.000 προγόνων μας.

Απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και συνέχισε λακωνικά και περιεκτικά, λέγοντας ότι η Ποντιακή Γενοκτονία πρέπει να αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τη σειρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παρευρισκόμενους, που μας τίμησαν με τη παρουσία τους στη σεμνή αυτή τελετή προς δικαίωση των 353.000 προγόνων μας.

1905-pic-2-2
κ. Παρθένα
Μάρθα
μνημείο