Η εκκλησία

 

Η εκκλησία του Ορφανίου τιμά την μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κτίσθηκε το 1962. Ο παλαιός ναός του Ορφανίου βρίσκεται στην νότια πλευρά του, κοντά στο Τείχος της Κοντέσσας. Ο ναός είναι υπόγειος, με αξιόλογο κωδωνοστάσιο του τέλους του 19ου αι. και με τις εικόνες που έφεραν το 1912-1913 οι Πόντιοι από το Γαρασάρι. Στο προαύλιο του ναού, που ως ελέχθη είναι και το σημερινό κοιμητήριο, βρίσκονται και ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη ελληνιστικής μάλλον περιόδου. Αξιοσημείωτη είναι η καλλιτεχνική βάση του Εσταυρωμένου στο ιερό του ναού που φιλοτέχνησε ο Κ. Σαρδέλης Τήνιος το 1916. Πρόκειται, προφανώς, για στρατιώτη της ταραγμένης περιόδου 1914-1918. Ο ναός του κοιμητηρίου ανακαινίσθηκε τον Απρίλιο του 1925.

Στον νέο ναό του Ορφανίου (ανεγ. 1962) φυλάσσεται και ικανός αριθμός εικόνων του τέλους του 19ου αι. που έφεραν στο Ορφάνι οι Γαρασαριώτες Πόντιοι. πρόκειται για εικόνες λαϊκού αγιογράφου ως των αγίων Σάββα, Αντωνίου, Ευθυμίου, Η περιτομή του Χριστού - στο κέντρο ο Άγιος Βασίλειος. Η Ανάστασις του χριστού, η βάπτισις. Δεν αποκλείεται και η εκδοχή οι εικόνες να προέρχονται από το εργαστήρι αγιογραφίες που λειτουργούσε στα γειτονικά Λακκοβίκια. Ενδιαφέροντα είναι και τα εξαπτέρυγα που έφεραν οι Γαρασαριώτες.

Νοτιότερα του Ορφανίου και κοντά στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας ανακαινισμένο πλέον, συναντά ο επισκέπτης το ναίδριο του Τίμιου Προδρόμου, στην θέση αυτή βρισκόταν το περιώνυμο μετόχι της Μονής Διονυσίου για το οποίο κάναμε εκτενή λόγο στον οικείο τόπο του παρόντος.