Πάρκο της Γενοκτονίας των Ποντίων Ορφανίου

 
 

Το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Ορφανίου, κατασκευάστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ορφανίου Νομού Καβάλας τον Μάιο του 2010.Τα Αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 από το Δ.Σ. του Συλλόγου, την Πρόεδρο του Ορφανίου κα. Παρθένα Ορφανίδου και από τα παιδιά του χωριού.

Το έργο παρουσιάζει έναν Αετό έτοιμο να πετάξει για την Γη του Πόντου. Ο Αετός στέκει περήφανος πάνω σε έναν βράχο (χορηγία των Αδερφών Βερβερίδη) και η κίνηση των φτερών του είναι κατά την στιγμή που ανοίγει τα φτερά του να πετάξει. Το βλέμμα του είναι στραμμένο Ανατολικά και κοιτάζει την Τραπεζούντα στα μάτια. "ΑΜΟΝ ΑΪΤΕΝΤ' Σ ΟΙ ΤΕΜΕΤΕΡ ΤΕΡΟΥΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑΝ" και "ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ" μας αναφέρει η επιτύμβια στήλη με την σκαλισμένη εικόνα 5 Ηρώων του Ποντιακού Αντάρτικου και την συνοδεία ενός κειμένου από το Δ.Σ. του Π.Σ.Ορφανίου που έφερε εις πέρας το Έργο με την αναφορά στους 353.000 ΝΕΚΡΟΥΣ προγόνους μας. Είναι τοποθετημένος στην είσοδο του χωριού κάτω ακριβώς από τα τείχη του Φρουρίου της Κοντέσας και δίπλα στον Κοιμητηριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κυριάκος Διδασκάλου (Με Ποντιακή καταγωγή από την μητέρα του) από την Δράμα. Το μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε είναι Ελληνικό από την περιοχή της Λιμνιάς Δράμας. Τα θεμέλια επιμελήθηκε (αφιλοκερδώς) όπως και την ολοκλήρωση της κατασκευής του τεχνικού μέρους ο κ. Τσάνης Χρήστος. Τα θεμέλιά έσκαψε (αφιλοκερδώς) ο κ. Μπαϊρακταρίδης Αναστάσιος, Την τοποθέτηση των πετρών ανέλαβε (αφιλοκερδώς) ο κ. Δημητριάδης Αθανάσιος με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Τσάνη Χρήστου. (Στην πίσω πλευρά του μνημείου υπάρχει μάρμαρο σε σχήμα ποντιακής Λύρας στο δάπεδο που αναγράφει τα αρχικά των δημιουργών του Θ.Δ. ~ Τ.Χ.).Στην πίσω όψη του βράχου όπου στέκει ο Αετός αναγράφεται επιγραφή με το όνομα του Προέδρου και των Συμβούλων που ήταν στην Διοίκηση του Συλλόγου το 2010 (Πρόεδρος: Παπαϊωαννίδης Αν. Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Σοφία Μαυρίδου, Γραμματέας: Ελισάβετ Ιωαννίδου, Ταμίας: Τσάνης Νικόλαος)Πλησίον του μνημείου υπάρχει εκκλησάκι για το καντήλι του μνημείου (δωρεά του Χαράλαμπου και της Αναστασίας+ Παπαϊωαννίδη εις μνήμη του γιου τους Άνθιμου+).Τα κοντάρια για τις 3 σημαίες που φέρει το μνημείο και τα κολωνάκια αφιλοκερδώς μας τα έφτιαξε και τα τοποθέτησε ο κ. Περικλής Πασχαλίδης. Τα χρήματα που χρειάστηκαν για την αποπεράτωση του έργου ήταν κύριος χορηγίες συγχωριανών μας (λαχεία, χορούς και δωρεές).