Τοποθεσία

 
 

Το Ορφάνι είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, στην περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 656 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 70 μέτρων. Η οικονομία του χωριού είναι αγροτική. Στην τοπική ενότητα Ορφανίου ανήκει ο οικισμός Μέγας Αλέξανδρος, με 50 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το Ορφάνι σήμερα είναι κέντρο αγροτικής οικονομίας στην περιοχή και οι κάτοικοι του υπερηφανεύονται για την ιστορία του χώρου: ψηλά τα ερείπια της αρχαίας Φάγρητος, κάτω χαμηλότερα και ακριβώς απέναντι το κάστρο της Κοντέσας, βενετσιάνικο φρούριο που δέσποζε στο κόλπο του Ορφανού. Οι Βενετοί είχαν χαρακτηρίσει τον κόλπο του Ορφανού ως ένα από τα καλύτερα και ασφαλή λιμάνια στην Ανατ. Μακεδονίας φαίνεται ότι αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο αρχαία κτίσματα ή ανάλογα φρούρια στην περιοχή.

Σήμερα στο Ορφάνι ζουν 300 ποντιακές οικογένειες (Σαρηγιαννίδη, Σιδηροπούλου, Πασχαλίδη). Στο Ορφάνι εγκαταστάθηκαν και τέσσερις οικογένειες από τις Σαράντα Εκκλησιές (όπως η οικογένεια Μυλωνοπούλου) και άλλες είκοσι οικογένειες Σαρακατσαναίων (Γούλα, Τσελεπή, Βρύζα). Οι Σαρανταεκκλησιώτες είχαν εγκατασταθεί το πρώτον στην Ελευθερούπολη και τα Δωμάτια.